WordPress helpottaa nettisivun luomista ja ylläpitoa - Mainostoimisto 4D
Sulje

Tilaa uutiskirje

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

WordPress helpottaa nettisivun luomista ja ylläpitoa

Mainostoimistomme täytti tänä vuonna kunnioitettavat kymmenen vuotta. Olemme toimistomme alkuajoista lähtien tehneet asiakkaille nettisivuja, ja vuonna 2005 niitä tehdäkseen joutui pakostakin koodaamaan. Myymme edelleen koodia, mutta nykyisin perushyvät nettisivut saa luotua melkoisen helposti käyttämällä erilaisia sisällönhallintajärjestelmiä. Meidän suosikkimme on WordPress.

WordPress tarjoaa mahdollisuuden luoda nettisivu ja hallinnoida sen sisältöä kirjoittamatta riviäkään koodia – tai aloittaa jostain ja rakentaa sen päälle kokonaan oman näköiset sivut itse koodaamalla! Kaiken lisäksi tarjolla on täysin ilmaiseksi satoja lisäosia, teemoja ja ominaisuuksia!

WordPress-sivun luominen

Sivun luominen WordPressin avulla on helppoa. Jos omistat palvelintilaa, voi WordPressin ladata ilmaiseksi. Jos omistat jonkin verran tietokonetaitoja, asentaminen ei ole vaikeaa – emme mene tässä teknisiin ohjeisiin, mutta jos kiinnostuit, voi tarkemmat ohjeet lukea täältä.

Jos palvelin on vielä hakusessa tai ”palvelin”-sana jo pelottaa, monet hostingpalvelut tarjoavat myös ”avaimet käteen”-asennuksia, jossa WordPress on asennettu valmiiksi omaan internetosoitteeseen ja sitä voi alkaa käyttää heti.

WordPress-sivuston perusrakenne

WordPress-sivuston perusrakenne koostuu ”sivuista” ja ”artikkeleista.” Alun perin bloggausalustaksi rakennettu ja siitä laajentunut WordPress jakaa sisällön kahteen ryhmään näin:

  • Sivut ovat pysyviä, useimmiten valikoissa näkyviä sivuja. Esimerkiksi meidän nettisivujemme ylävalikossa näkyvät ”Palvelut”- ja ”Yritys”-sivut ovat sivuja. Sivuja ei jaotella lisäyspäivämäärän mukaan, eikä niillä voi käyttää kategorioita tai avainsanoja. Niitä voi kuitenkin asettaa toistensa ylä- ja alasivuiksi.
  • Artikkelit ovat uutisia, blogikirjoituksia tai muuta sisältöä jotka järjestyvät automaattisesti päivämäärän mukaan. Esimerkiksi tämä blogikirjoitus on artikkeli. Artikkeleja voi kategorisoida ja merkitä avainsanoin.

Perusasetuksin kaikkea sisältöä voi myös kommentoida, mutta WordPress tarjoaa mahdollisuuden hallita kommentteja tai poistaa kommentoinnin käytöstä joko tietyillä sivuilta/artikkeleista tai kokonaan. Artikkelien ja sivujen ansiosta WordPress-sivuston muokkaaminen ja sisällöntuotanto on erittäin helppoa. Visuaalisen muokkaimen avulla tekstiä, kuvia ja videoita lisäillä nettisivuilleen ja vanhoja muokata ilman juuri minkäänlaista koodaustaitoa.

Näin haluamansa nettisivut voi vaikkapa tilata tarjoajalta, ja sitten päivityksiä ja muokkauksia tehdä itse.

WordPress-lisäosat

WordPress-sivustostaan voi rakentaa oman näköisensä ja lisätä toimintoja lisäosien ja laajennusten avulla. Ulkonäköön liittyvistä laajennuksista suurimpia ovat teemat. Teemoilla sivuston ulkonäköä voi muuttaa täysin, ja teemoja on saatavilla tuhansia erilaisia. Iso osa teemoista on ilmaisia, mutta jotkut yritykset tarjoavat myös maksullisia teemoja.

Useimpien teemojen hyötynä on myös se, että ne ovat ns. ”responsiivisia”, eli tukevat eri päätelaitteita mobiililaitteista korkearesoluutioiseen näyttöön. Näin mobiilioptimoinnista ei tarvitse huolehtia.

Lisäksi sivuston ulkonäköä ja toiminnallisuutta voi muuttaa erilaisilla ”vimpaimilla” eli widgeteillä. Nämä tuovat sivullesi esimerkiksi sosiaalisen median integraation jotta voit näyttää yrityksesi Facebook-, Twitter- ja Instagram-julkaisuja. Myös tuhansia muita widgetejä esimerkiksi kuvien näyttämiseen on saatavilla, joten oman näköisensä löytää varmasti.

Lisäosat puolestaan ovat sivuston ”konepellin alla” toimivia tai nettisivuille lisätoimintoja tuovia pienoisohjelmia. Perusajatuksena näissä on laajentaa WordPressin toiminnallisuutta esimerkiksi roskakommenttien suodatuksella, yhteydenottokentillä, visuaalisen muokkaimen laajennuksilla sekä sadoilla muilla ominaisuuksilla. Suosittuutensa takia WordPressiin on tehty tuhansia lisäosia, ja niillä saa aikaan lähestulkoon minkä tahansa haluamansa ominaisuuden.

Tällä hetkellä tarjolla olevia noin 38 000 widgetiä ja lisäosaa voi käydä katsomassa täältä.

Useimmat meidän tuottamistamme nettisivuista perustuvat ainakin osittain WordPressiin sen tuomien helppojen muokkausmahdollisuuksien vuoksi. Näin voimme tarjota asiakkaallemme ”avaimet käteen”-ratkaisun myös usein muuttuvien sivujen kohdalla. Nyt lukemasi kotisivumme lisäksi olemme tuottaneet asiakkaillemme esimerkiksi seuraavat nettisivut:

WordPressilla tuotettu åbus.fi WordPress-tuotantoa bravo.fi

P.S. Jos et vielä vakuuttunut, WordPressiin luottavat myös lukuisat maailmanlaajuiset firmat, mukaan lukien Google Ventures ja Mercedes-Benz!

Kaipaatko tuloksia?
Ota yhteyttä!

Mikko Granström

Tiia Nevalainen

Ota yhteyttä