Videomainonta – viisi syytä markkinointivideon tuottamiselle
Nopeiden kiinteiden ja mobiilien laajakaistayhteyksien ansiosta videomainonta ei ole pelkästään kissavideoiden hassuttelua, vaan varteenotettava mainosmuoto melkein kaikilla alustoilla ja laitteilla!
Jos markkinoinnissa kannattaa juuri nyt investoida kahteen trendiin, ovat ne mobiilimarkkinointi sekä videomainonta. Nostin alle viisi eri syytä siihen, miksi sijoittaminen tehokkaaseen videomarkkinointiin kannattaa.
1. Videomainonta tavoittaa ja sitouttaa katsojansa.
Maailmanlaajuisesti videoita internetissä katsoo ainakin viikoittain noin 80 prosenttia käyttäjistä. Päivittäin videoita kuluttavat hieman reilu puolet. Jos markkinointisi tapahtuu esimerkiksi Suomessa, Euroopassa tai Yhdysvalloissa, luvut ovat nopeiden internetyhteyksien ansiosta vieläkin korkeampia ja koko ajan vahvassa kasvussa.
Nettivideon katselijoista valtaosa, ainakin yli kaksi kolmasosaa, katsoo vähintään ensimmäiset kolme neljäsosaa videosta. Jos video koskee jotakin tiettyä yritystä tai tuotetta, voi ainakin olettaa että minuutin tai parin jälkeen muistaa mistä videossa oli kysymys.
Jos nettiä aktiivisesti käyttäviltä kysyy, minkä yritysten banneri- tai hakusanamainontaa tänään näki, muistikuvat voivat olla hyvinkin hataria vaikka mainosta olisi klikannutkin. Videomainonta sen sijaan jättää brändisi muistiin, sillä hyvä video jää mieleen.
Yrityksille markkinoiva saattaa kysyä, miten videolla tavoittaa päättäjiä. Ei kai toimitusjohtaja nyt mitään parin minuutin videota katso jos harkitsee B2B-palveluiden ostoa? Tutkimustiedon valossa näyttää siltä että voi katsoakin. Kolme neljäsosaa yritysten päättäjistä nimittäin katsoo töihin liittyviä videoita ainakin viikoittain. Samoista päättäjistä yli puolet sanoo vieläpä valitsevansa mieluummin videon, jos sama sisältö on saatavilla joko videon tai tekstin muodossa.
2. Videoita jaetaan sosiaalisessa mediassa ja sen ulkopuolella
Sosiaalista mediaa vähänkään käyttävä on varmasti huomannut, että Facebookin uutisvirrassa ja muussakin sosiaalisessa mediassa näkyy melkoinen määrä erilaisia käyttäjien jakamia videoita.
Videot leviävät somessa kulovalkean lailla. Analyysitoimisto KISSmetricsin mukaan Facebookin miljoonasta jaetuimmasta artikkelista suosituimpia tekstejä, 2000-2500 sanan artikkeleja oli jaettu keskimäärin noin 7850 kertaa. Vertailun vuoksi suosituimpia noin 4 minuutin videoita jaettiin kymmenen kertaa laajemmalle, reilut 79000 kertaa! Vähitenkin suosittu videotyyppi, alle 20 sekunnin videot, levisi laajemmalle kuin suosituimmatkaan tekstit!
B2B-markkinoijaa saattaa kiinnostaa, että yritysten päättäjistä reilu puolet kertoo jakavansa ainakin viikoittain työaiheisiin liittyviä videoita eteenpäin kollegoille. Iso osa näistä on ainakin jossain määrin videomainontaa. Videonsa voi siis saada somen ohella leviämään myös konttoreilla!
3. Kilpailijasi luultavasti markkinoivat jo videoin
Noin neljä viidesosaa brändeistä on sisällyttänyt internetsivuilleen jonkin videon. Monesti tämä voi olla esimerkiksi kävijöiden nähtäville lisätty tv-mainos tai “muusta syystä” tehty video. Tarkoituksenmukainen videomainonta yleistyy kuitenkin kovaa tahtia ja yritykset tuottavat kuitenkin enenevässä määrin myös alunperin internetiin tarkoitettuja videoita:
- Yrityksen blogi voidaan muuttaa tekstipohjaisesta vlogiksi jossa joku yrityksen työntekijöistä kirjoittamisen sijaan pitää lyhyen esityksen alalla päivänpolttavasta aiheesta
- Käyttöohjeita ja oppaita sekä “viikon vinkkejä” voidaan tarjota lyhyellä videolla kuvallisten ohjeiden sijaan
- Ihan rehellisiä banner-mainoksiakin voi tuottaa nettiin myös videon avulla, videomainonta näkyy nykyisin jo monella sivustolla ja somessa.
- Tuotettaan tai sen ominaisuuksia voi esitellä kertoen niistä videolla
- Etenkin palveluyrityksen työntekijöitä ja toimintatapaa voi tuoda lähemmäs asiakkaita filmaamalla työntekijän kanssa vaikka lyhyen haastattelun
- Työpaikkailmoituksen sijaan voi sivulleen lisätä rekrytointivideon.
Jos videon tarjoamat mahdollisuudet jättää käyttämättä ja sisältöä tuottaa vain tekstinä tai kuvina, yrityksestä tulee helposti melko jäykän ja vaikeasti lähestyttävän näköinen, joten videota kannattaa EHDOTTOMASTI kokeilla yrityksen sisällöntuotannossa! Et varmaankaan halua hävitä markkinaosuutta kilpailijalle näyttämällä tylsältä?
4. Video auttaa muuta markkinointia puremaan
Tavanomaista nettimarkkinointia voi tehostaa videoiden mukanaan tuoman yleisökiinnostuksen avulla.
Videomainonta toimii erittäin hyvin esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnin tehostamisessa. Mainitsemalla “video”-sanan sähköpostin otsikossa tulee keskimäärin kohentaneeksi sähköpostin avaamisia noin 20 prosentilla, klikkauksia 65 prosentilla ja vähentäneeksi postituslistan jättäjiä 25 prosentilla. Jos sähköpostimarkkinoinnista etsii tehoa, kannattaa videota käyttää tässä työkaluna ja kertoa siitä!
Käyttäjät myös viihtyvät videota sisältävillä nettisivuilla keskimäärin 2 minuuttia muita sivuja enemmän! Näinä kahtena minuuttina voi asiakkaan ohjata ostopäätökseen, antamaan yhteystietonsa tai ainakin antaa sivustaan niin positiivisen kuvan, että asiakas palaa sivuille myöhemmin!
5. Autoplay auttaa videomainontaa näkymään
Videoiden yleistymisen mukana on tullut myös niin sanottu autoplay-toiminto. Tämä tarkoittaa videoita, jotka käynnistyvät (usein kuitenkin ilman ääntä) kysymättä ja klikkaamatta käyttäjän selatessa itsensä sen kohdalle. Tätä nykyä autoplayta hyödyntävät mm. Facebook ja Instagram sekä Twitterin Vine-videosivusto.
Markkinointikeinona autoplay-videot ovat huomattavasti kuvaa voimakkaampia ja visuaalisempia. Samalla ne ovat tavanomaista animoitua banneria parempia siinä, että niihin voi sisällyttää sisältöä niin, että mainoksesta kiinnostunut voi yhdellä klikkauksella katsoa videon äänineen.
Netistä ei myöskään ainakaan toistaiseksi löydy autoplay-videoilla täytettyjä ärsyttäviä sivustoja, jotka etenkin internetiä pitempään käyttäneiden keskuudessa saivat bannerimainonnan ärsyttämään.
Autoplayta hyödyntävän kannattaa kuitenkin muistaa, että moni videonäytöistä ei johda klikkaukseen tai koko videon katsomiseen. Mainosvideon tärkein viesti on siis suositeltavaa sisällyttää erittäin lähelle videon alkua. Kaikki tärkeä kannattaa myös kertoa kuvin, sillä ääntä autoplay-videoissa klikkaamatta harvemmin on.
Lyhyesti sanottuna video on kasvava ja parhaimmillaan uskomattoman tehokas markkinointikeino! Jos et vielä ole hyödyntänyt videota omassa markkinoinnissasi, nappaa videokamera käteen ja mieti miten videota saisi hyödynnettyä juuri sinun yrityksesi markkinoinnissa!