Tervetuloa tyhjän sivun syndroomaan - Blogi
Sulje

Tilaa uutiskirje

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kirjoittajan blogibileet – tervetuloa tyhjän sivun syndroomaan

Heipat tiskiin kaikki runsaslukuiset lukijat,

Tänään haluan käsitellä aihetta, joka saattaa kuulostaa paradoksaaliselta: kirjoittaminen siitä, kun ei halua kirjoittaa. Vaikka kirjoittaminen on intohimoni ja suorastaan rakastan jakaa ajatuksiani teidän kanssanne tässä blogissa, on olemassa hetkiä, jolloin inspiroituminen katoaa ja tyhjä sivu tuntuu möröltä sängyn alla.

Vaikka voisin istua tässä ja luetella lukuisia syitä, miksi en halua kirjoittaa juuri tänään, haluan keskittyä siihen, miten selvitän tästä tilanteesta ja löydän uudelleen intohimon kirjoittamista kohtaan. Kyllä sinne sängyn alle kannattaa kurkata, vaikka vähän pelottaisikin.

Rutiinin tuoma ratkaisukeskeisyys kuuluu kaikkien ammatikseen kirjoittajien keinovalikoimaan. Alkaa vain kirjoittamaan, niin yksinkertaista se on. Listaan tähän oheen myös muutaman lisäkeinon. Ehkä nämä vinkit auttavat myös sinua, jos löydät itsesi samanlaisesta tilanteesta.

You gotta roll with it

Ensimmäinen askel on hyväksyä, ettei inspiraatio, kuten elämä yleensäkään, aina virtaa vapaasti tai ikuisesti, kuten Indica laulaa. On täysin normaalia tuntea väsymystä tai tylsistymistä kirjoittaessaan, oli kyseessä sitten blogi, romaani tai mikä tahansa muu kirjoitustyö. Emme voi aina pakottaa itseämme tuottamaan loistavia ideoita, ja se on ok. Hyväksy, että tämä on vain väliaikainen vaihe, kuten moni muukin asia elämässä.

All work and no play makes Jack a dull boy

Vaikka et ehkä halua kirjoittaa tällä hetkellä, voit silti etsiä uutta inspiraatiota. Suurin osa kirjoittamisesta tapahtuu kirjoittamisen ulkopuolella. Itse kirjoittaminen on loppujen lopuksi nopea tekninen suoritus, elämä siinä molemmin puolin tekstiä pidempi ja monisyisempi.

Lue kirjoja, katso huonoja tai hyviä elokuvia, tutustu eri taiteenmuotoihin tai mene ulos luontoon. Pidä silmät auki, tarkkaile kaikilla aisteillasi. Uudet kokemukset voivat sytyttää luovuuden liehuvan liekinvarren uudelleen. Saatat löytää aiheita, jotka herättävät kiinnostuksesi ja antavat sinulle uusia näkökulmia kirjoittamiseen. Saattaa käydä kuin teddykarhuille kevätretkellä. Kirjoittaminen on oma tapansa ajatella, joten ajattele eri tavalla. On elettävä niin, että siitä syntyy tekstiä. Kiitos tästä puolilainasta, Erno Paasilinna.

Ch-ch-ch-ch-Changes

Jos perinteinen tapa kirjoittaa ei houkuttele sinua juuri nyt, harkitse erilaisten lähestymistapojen kokeilemista. Sanele sanasoppaa puhelimesi äänitallentimeen juuri ennen kuin olet menossa nukkumaan. Kirjoita runo, kirje itsellesi tai piirrä roisi tai miksei kilttikin sarjakuva. Näiden erilaisten ilmaisumuotojen kautta voit löytää uusia tapoja ilmaisuun ja näin palauttaa ilon kirjoittamiseen. Tai ainakin saat kirjaimia peräkkäin ruudulle, paperille, padille tai lasinaluseen.

Leave out all the rest

Joskus paras tapa palauttaa intohimo kirjoittamiseen on antaa itselleen lepoa. Älä pakota itseäsi kirjoittamaan, jos et ole siihen valmis. Tai oikeastaan tärkein viesti menee jotenkin näin:

Sisältöä ei luoda sisällön vuoksi. Content ei ole sillä tavoin king. Maailma hukkuu viestien tulvaan, eikä lisää kannata luoda väkisin, jos ei ole mitään sanottavaa. Ei anneta merkitysten liudentua lässyttämällä turhia. Sitä varten on olemassa sekunneissa neuroverkoissaan asioita yhdistelevä tekoäly, ChatGPT, joka auttoi sinänsä loogisen-kuivakoilla puppulauseillaan täyttämään nämäkin rivit.

Keskitytään me ihmiset merkitysten luomiseen. Sanoilla on viittausalansa, joiden taakse mahtuu kokemuksia, ihmisiä ja tekoja. Me 4D:llä haluamme kertoa niistä ihmisten ja nykyteknologian keinoin. Luomme tarinoita, jotka synnyttävät tuloksia. Lisäksi meidät on mukavampi kohdata kuin vaikkakin miten kohtelias ja looginen teknorakkauden tekstintuottotyökalu.

Kai Suomi – Copywriter

Kaipaatko tuloksia?
Ota yhteyttä!

Mikko Granström

Tiia Nevalainen

Ota yhteyttä