Brändin rakentaminen myynnin tukena – yhtenäinen strategia menestyksen avain
Brändinrakentaminen ei ole ainoastaan markkinoinnin tehtävä, vaan se toimii kokonaisvaltaisena strategiana, joka vahvistaa yrityksen identiteettiä, lisää luottamusta ja helpottaa myyntiprosessia sekä auttaa selviytymään haastavissa tilanteissa. Tässä blogissa pureudutaan siihen, miten brändinrakentamisen näkökulmasta markkinointi voi tukea myyntitiimiä entistä tehokkaammin.
Miksi vahva brändi on tärkeä myynnille?
Vahva brändi luo asiakkaissa luottamuksen tunteen jo ennen varsinaista myyntitilannetta. Kun yrityksen imago ja viestit ovat selkeitä ja yhtenäisiä, potentiaaliset asiakkaat kokevat, että yritys on asiantunteva ja luotettava. Tämä tietysti helpottaa myyntiä. Asiakkaat ovat jo lähtökohtaisesti kiinnostuneempia ja sitoutuneempia yritykseen ja sen tarjoamiin tuotteisiin ja ratkaisuihin.
Myynnin antaman tiedon avulla markkinoiminen vs. markkinoinnin avulla myyminen
Kun markkinointi ja myyntitiimi toimivat yhdessä strategisesti ja taktisesti, vahvassa vuorovaikutuksessa, saavutetaan parempia tuloksia ja vahvempaa kilpailuasemaa. Menestyvän myynti- ja markkinointiyhteistyön kulmakivi on jatkuva vuoropuhelu. Tietoa on jaettava puolin ja toisin avoimesti ja rakentavasti. Yrityksen menestymisen ja yhteisen suoriutumisen avaintekijöinä ovat yhteiset mittarit, jotka mittaavat sekä markkinoinnin että myynnin suoriutumista, kuten liidien laatua, konversioasteita ja asiakaskokemusta. Tieto on valtaa, ja data auttaa optimoimaan sekä markkinoinnin että myynnin toimintaa.
Myyntikokemuksia kuulemalla ja niistä oppimalla saadaan brändin strategiseen rakennus- ja kehitystyöhön konkretiaa ja aitoa pohjaa, jolloin brändin perustasta voidaan luoda vahva.
Itse olen kokenut seuraavista yhteistyömuodoista olleen konkreettista hyötyä, siinä miten markkinoinnin ja myynnin kokemusten vaihto saadaan havaitsemaan mahdollisuuksia ja tuottamaan tuloksia. Työkaluista on hyötyä, kun niitä käytetään säännöllisesti ja niiden tuottamaa tietoa jaetaan avoimesti.
Yhteiset työpajat ja koulutukset – vuorovaikutteinen oppiminen
Selkeät viestintäkanavat – digitaaliset alustat, joissa tietoa jaetaan reaaliaikaisesti
Jatkuva palaute – rohkaistaan avoimeen keskusteluun ja ideointiin
Miten brändi tuodaan myynnin tueksi?
Hyvin kerrottu ja sanoitettu bränditarina konkretisoi yrityksen ratkaisujen hyödyt ja erottaa sen kilpailijoista. Myyntitiimi voi hyödyntää tarinankerrontaa avaamaan keskusteluja ja luomaan tunneperäistä yhteyttä asiakkaisiin. Brändin sisältämä arvolupaus vastaa kysymykseen “Miksi juuri me?” ja tarjoaa myyntitiimille vahvat perustelut asiakkaiden vakuuttamiseksi.
Myyntitiimi, joka osaa tuoda esiin brändin persoonallisuutta, pystyy luomaan aidon yhteyden asiakkaisiin. Tämä ei ainoastaan paranna asiakaskokemusta, vaan myös lisää asiakkaiden sitoutuneisuutta. Kun yrityksen sisäinen kulttuuri on linjassa brändin arvojen kanssa, se näkyy luonnollisesti kaikessa asiakasviestinnässä. Yhtenäisyys tekee myyntiprosessista sujuvamman ja tehokkaamman.
Vinkkejä brändin avulla johtamiseen:
Kouluta – varmista, että myyntitiimi tuntee brändin arvot, tarinan ja arvolupauksen ja kokee ne omakseen.
Integroi brändi osaksi myyntimateriaaleja – brändi tulee tunnistaa ja olla yhtenäinen myyjän persoonasta riippumaton. Hyvin toteutettu brändiohje ja valmiit materiaalit auttavat yhtenäisyyden ylläpitämisessä.
Hyödynnä asiakasreferenssejä – Kerää ja jaa asiakaskokemuksia, jotka osoittavat brändin tuoman hyödyn. Näin myyntitiimi saa konkreettisia esimerkkejä, jotka tukevat myyntiargumentteja. Laadukkaasti dokumentoituja ja tuotettuja referenssitarinoita esitellään mielellään niin nettisivuilla, digi- tai printtimainonnassa tai vaikka messuvideoilla tai uutiskirjeissä.
Brändinrakentamisella siis tähdätään myynnin helpottamiseen ja parempaan tulokseen. Siksi myös brändin suorituskyvyn mittaaminen on tärkeää, jotta strategiaa voidaan jatkuvasti kehittää ja varmistaa, että panostukset näkyvät myyntituloksissa.