Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

  • Digi&Some
  • Brändi

“Olen erittäin tyytyväinen että päädyimme valitsemaan yhteistyökumppaniksemme 4D:n. Heillä oli rohkeutta lähestyä vaikeaa aihetta ennakkoluulottomasti ja luovasti. Olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen.”

– Kaisa Åberg, yksikön päällikkö, Päihdeneuvonta, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

Screenshot 2023-01-25 at 14.00.39

Joulu oli Päihdeneuvonnassa kiireinen – kiitos onnistuneen kampanjan

Mainosalalla on suunnattomasti töitä ja asiakkuuksia, joita on mahtava tehdä. Sitten on niitä poikkeuksellisia tapauksia, jotka todella muuttavat ihmisten elämänlaatua parempaan.

Näin kävi, kun Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kaipasi apua päihdeongelmaisten ihmisten läheisille suunnatun joulukampanjan suunnitteluun. Yhdessä asiakkaan asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen tarina alkoi muodostua. Usein päihdeongelma muuttaa ihmisiä niin, että heitä on vaikea tunnistaa samoiksi ihmisiksi, mutta sitä he silti ovat – jollekin rakkaita ja tärkeitä.

Ja tästä koko kampanjaa kantava idea syntyi. Emme halunneet osoittaa ketään syyttävällä sormella, vaan kertoa, että ymmärrämme päihteitä ongelmallisesti käyttävien olevan tyttäriä, veljiä, isiä ja äitejä – päihdeongelma koskee kaikkia, eikä taakkaa tarvitse kantaa yksin.

Koska päihdeongelma koskettaa päihteitä käyttävän lisäksi myös hänen läheisiään, halusimme tuoda kampanjan visuaalisessa ilmeessä samaa kerroksellisuutta esiin. Aihe on vaikea ja monitahoinen. Ketään ei haluttu identifioida päihdeongelman mainoskasvoksi, joten päätimme rakentaa useiden ihmisten kasvoista kollaasin, joista muodostui yksi hahmo. Näin syntyi kuva, jonka lopullinen tulkinta jää katsojalle. Hän päättää näkeekö kuvassa itsensä, läheisen vai päihdeongelmaisen ihmisen. Kampanjan tarina tuki katsojan roolia viestin tulkitsemisessa.

Kampanja pyöri joulukuun ajan Facebookissa, Instagramissa ja Adformin display-mainonnassa. Koska päihdeongelma koskee kaikkia, pidettiin mainonnan kohdennus laajana. Päihdeongelmaiset ihmiset ja heidän läheisensä tavoitettiin poikkeuksellisen tehokkaasti mainoksen tunteisiin vetoavalla ja huomion herättävällä viestillä ja visuaalisuudella. Päihdeneuvontaan otti yhteyttä juuri ne ihmiset, joita kampanjalla tavoiteltiin.

Kampanja keräsi lyhyessä ajassa lähes 530 000 mainosnäyttöä ja kiritti EHYT ryn päihdeneuvonnan vuotuisen soittomäärän kaikkien aikojen ennätykseen. Kampanjalla tavoitettiin myös uusia soittajia paremmin kuin aiemmin – ensisoittajien määrä kasvoi noin 47 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna.

▶ Videoiden konseptointi ja käsikirjoitus
▶ Markkinointisuunnitelma
▶ Digimainonta
▶ Somemateriaalit

 

 

 530 000

mainosnäyttöä

+47 %

enemmän ensisoittajia

edelliskuukauteen

verrattuna

Kampanja auttoi Päihdeneuvonnan uuteen vuotuisten soittomäärien ennätykseen